Fortællende journalistik

Fortællende journalistik handler om at fastholde læserens interesse og skabe identifikation ved at fortælletekniske kneb, hentet fra fiktionen. Det kan være gennem alt fra små beskrivelser til scener og spændingsforhaling, som du kender fra krimiens univers.

Så vidt emnet og mediet tillader det, prøver jeg altid at inddrage fortælletekniske detaljer i mine artikler, noget der blandt andet er meget oplagt i portrætinterviewet, fordi det gør teksten mere levende. Og som journalisten Nils Thorsen formulerer det i bogen “Klangen af et menneske, er det de færreste mennesker, der kun udtaler sig i ord:

”De fortæller deres historie med hele deres væsen. I den måde, de sidder i sofaen på. I de bevægelser de gør på bestemte tidspunkter” (Thorsen 2003: 54).

Hvis læseren bare i et lille øjeblik kan få fornemmelsen af selv at have overværet samtalen med den interviewede, er min mission fuldført.

Mit speciale fra Københavns Universitet handler om fortællende journalistiks fremtrædelsesformer i Danmark. Det er skrevet i 2005 og bygget over tre portrætter af henholdsvis Morten Sabroe, Kim Faber og Poul Høi -journalister, der på hver sin måde mestrer genren.